topadental.hu
Rólunk mondták
K. Patrik, 20 éves

"Minden fiatalnak ajánlom, hogy rendszeresen törődjön a fogaival, mert ez ugyanolyan fontos, mint a divatos ruha vagy mobiltelefon."
FACEBOOK
Egészségpénztárak
GY.I.K.
1.  Hány éves korig lehet a fogszabályozást elkezdeni? Van-e felsõ korhatár?
Fogszabályozó kezelésbe bármely életkorban belevághatunk. Mivel a fogakat körülvevő csont átépülésének képessége egész életen át megmarad, 30-40 évesen sem kell attól tartanunk, hogy fogunk nem „szilárdul meg újból”.Még 50-60 éves korban is lehet a fogakat szabályozni. ilyenkor általában jobb fogpótlás készítése érdekében végezzük a kezelést, például rések nyitásával-zárásával vagy egy bedőlt fog felállításával teremtjük meg az ideális helyzetet, vagy parodontológiai okból elvándorolt fogak kezelésével foglalkozunk.
Sok fiatal felnőtt nem akart gyermekként fogszabályozót, s felnőtt fejjel, ezt a hibát belátva jelentkezik. Legtöbb felnőtt páciensünk 25-35 év közötti.
 
2.  Mennyi ideig tart a fogszabályozás?
Nagyon változó, enyhébb esetben 4-6 hónapig, nagyon nehéznél 2-2,5 évig.
 
3.  Mennyibe fog kerülni?
Ez szintén változó, az első kötetlen találkozáskor már tudunk hozzávetőleges árat mondani, a kezelési tervben pedig pontosan benne lesz, kiinduláskor rögzítjük, s ez az ár már nem emelkedhet.
 
4.  Milyen típusú fogszabályozó való nekem?
Erről már az első, kötetlen beszélgetés során kaphatunk tájékoztatást. Informálom Önt az eset jellegéről, várható időtartamáról, költségekről és alternatívákról. Ezután nyugodtan lehet gondolkodni a dolgon. Ha az eddig hallottak szimpatikusak, részletes kezelési tervet készítünk, melyben már pontosan benne van minden. Ettől a kezelés folyamán már általában nem kell eltérni, így nem érheti Önt meglepetés: nem lesz fent a készülék 1 ígért év helyett 3-ig, vagy nem húzunk ki fogakat később sem, ha az elején leírtuk, hogy nem szükséges, és nem fog az ígértnél egy fillérrel sem többe kerülni a kezelés.
 
Ide kattintva tájékozódhat a fogszabályozó készülékek típusairól „Készüléktípusok felnőtt korban”
 
5.  Kaphatok kivehető készüléket? Az kevésbé zavaró.
Sok felnőtt vagy nagykamasz idegenkedik a rögzített készüléktől, és inkább csak otthon viselne szívesen fogszabályozót. Bár kisebb szabálytalanságok felnőtt korban is megoldhatóak, erősebb torlódásnál, nagy réseknél, ki vagy befelé dőlő fogsornál sajnos nem elég hatásosak, s akár árthatunk is vele fogunknak. Azonban ma már léteznek alig észrevehető, rögzített fogszabályozók, melyekkel hatékonyabban, akár 6 hónap alatt szép eredményt érhetünk el. Kérhetünk belső,”láthatatlan” fogszabályozást is, melynek ára jelentősen drágább, de ha életvitelünk csak ezt engedi meg, érdeklődjünk erről is bátran!
 
6.  Nem szeretnék foghúzást. Megoldható?
Kezeléseimben 25%-os gyakorisággal fordulnak elő foghúzásos esetek, ha csak egy mód van rá, elkerüljük. A röntgenek, lenyomatok és fotók alapján dönthetjük el biztonsággal, az adott esetben mi a legjobb választás.
 
7.  Mindkét fogsort kell kezelni?
Nem feltétlenül, ez esettől is függ. Erőteljes rendellenességeknél általában igen.
 
8. Árthat-e a fognak a fogszabályozó készülék? Kilyukadhat tőle?
Amennyiben megfelelően tisztítjuk, a készülékek semmilyen veszélyt nem jelentenek! Viszont ha elhanyagoljuk a szájáplást, az mind fogszabályozó készülékkel, mint anélkül előbb-utóbb ínygyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezet!