topadental.hu
Rólunk mondták
K. Adrienn, 16 éves

„Orsi doktornő kedves, türelmes, kérdéseimre mindig odafigyelt, igyekezett teljesíteni. Bármikor rendelkezésre állt. Eleinte féltem a kezelésektől, de óvatossága és közvetlensége megnyugtatott. Bátran merem ajánlani mindenkinek!”
FACEBOOK
Egészségpénztárak
Szájápolási tanácsok
A helyes szájápolás mindennek az alapja. Ennek hiányában szóba sem jöhet a fogszabályozás, hiszen mire mennénk szabályos, de lyukas fogakkal? Kellő tisztítás hiányában a foglepedékben található baktériumok fogszuvasodást, ínygyulladást, vagy akár foglazulást is eredményezhetnek. Ha egyedül nem boldogulunk, kérjük bátran fogorvosunk segítségét, hogy elmagyarázza a helyes technikát!
 

A fogmosás technikája

Nagyon fontos, hogy találjunk egy számunkra logikus, egyszerű sorrendet, melyet minden alkalommal követhetünk, így biztosan nem fog semelyik felszín sem kimaradni.
 
A külső felszíneken kis, körkörös mozgásokkal haladjunk végig, balról jobbra vagy jobbról balra, alul és felül. Ezután helyezzük a fogkefét 45°-os szögben a fog és íny találkozására, s apró, az íny felől a fog felé irányuló mozdulatokkal lazítsuk fel a lepedéket, majd az íny felől a fog felé irányuló sepregető mozdulattal távolítsuk el azt.
Ezután ismételjük ugyanezt a fogak belső oldalán, mindkét oldalon, alul és felül.
A metszőfogak belső felszínét úgy tudjuk alaposan megtisztítani, ha függőlegesen tartjuk a fogkefét, az ínytől elfelé irányuló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket!
Ha ez mind megvan, jöhet a rágófelszín: szintén körkörös mozdulatokkal minden kis apró mélyedésből, zugból távolítsuk el a lepedéket.
Végül: ne feledkezzünk meg a nyelvről sem, hiszen azon is ugyanúgy megtelepedhetnek a baktériumok.
 
Minél többet gyakoroljuk mi vagy gyermekünk a megfelelő mozdulatokat, annál jobban rögzülnek, s egy idő után természetessé válnak. Mindez megéri a befeketett időt és energiát, hiszen olyan fogmosási technikát sajátíttathatunk el, ami egy életen át segíthet megőrizni fogaink épségét.
 
Amennyiben rögzített fogszabályozót viselünk, szájápolásunknak még több időt kell szentelnünk. Nem árt néhány kiegészítő eszköz használata sem.
 
Szabályok:
 
1. Fogmosás. Mossunk legalább naponta 3x fogat kézi vagy elektromos fogkefével és fluoridos fogkrémmel. Az általános fogmosásnál „A fogmosás technikája” pontban leírtak szerint tisztítsunk, még alaposabban, de óvatosan. Kis körkörös mozdulatokkal, a tappancsok felett, alatt és között. A felső fogívnél lefelé, az alsónál felefelé irányuló mozdulatokat is alkalmazzunk. Különös figyelmet szenteljünk azoknak a területeknek, ahol a fog és íny, valamint a készülék és a fog/íny találkozik. Mindez legalább 3 percig tartson.
2. Fogselymezés (Superfloss). A speciális fogselyemnek van egy merev vége, amit könnyedén be tudunk a fogak közé vinni. A középső, szőrös rész végzi a tisztítást. A selymet a fog oldalán vezessük.
3. Fogköztisztító kefével tisztítsuk meg a nehezen hozzáférhető részeket. Ez is nagyon fontos! Kaphatóak rövid és hosszú nyelű változatok, válasszuk a nekünk legszimpatikusabbat!

4. Antibakteriális szájvíz. Öblögessünk vele minél gyakrabban. Választhatunk alkohol tartalmút vagy menteset.

5. Kiegészítő lokális fluoridterápia (Pl. Elmex zselé). Heti egyszeri használata csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának esélyét. Este, fogmosás után tegyünk egy borsónyi adagot fogkefénkre, dörzsöljük be vele minden fogunkat, de ne öblítsük ki!

6. Viasz. Ha szájunkban irritációt, sebet okozott a készülék, használjunk egy kevéske védőviaszt, mely segíti a regenerálódást! Ha szükséges, konzultáljunk kezelőorvosunkkal!

7. Fogkefénket cseréljük gyakrabban, mert gyorsabban elhasználódik!

8. Nap közben vagy utazáskor vigyünk magunkkal zsebben hordható fogkefét, vagy legalább vízzel öblögessük ki a szánkat!
 
9. Gyakrabban vegyük igénybe a rendelői fogtisztítás, fogkőeltávolítás lehetőségét !
 
  1. Fogkefével és fogkrémmel mossuk meg minden este a készüléket, majd langyos (ne forró!) vízzel öblítsük le! Vigyázzunk arra, hogy ne deformáljuk el a készüléket!
  2. Időnként áztassuk drogériákban kapható fertőtlenítő folyadékba!
  3. Étkezés közben ne hordjuk!
  4. Mindig tiszta szájba tegyük be!
 
Ha nem hordjuk, tároljuk biztonságos helyen, tartódobozában!